GLAVNI SAVJETI I TRIKOVI

GLAVNI SAVJETI I TRIKOVI

GLAVNI SAVJETI I TRIKOVI

Kako napraviti vrhunski papirnati avion…

…ili barem neki koji neće pasti na nos nakon dvije sekunde!

 

– Centar ravnoteže aviona određuje smjer u kojem će avion letjeti. Savijanjem papira na nosu aviona pobrinut ćete se da taj centar bude što više naprijed.

 

– Krila aviona bi trebala biti tanka i ravna. Pitanje da li su aeroprofili neophodni ili ne, još uvijek je predmet rasprave među ekspertima no većina ipak naginje mišljenju da aeroprofili na krilima nisu potrebni. Bilo kakve izbočine ili izreze treba izbjegavati. Izvan natjecanja možete dodavati elemente pomoću ljepila.

 

– Savijanjem krajeva krila možete utjecati na smjer u kojem će avion letjeti; za još jači efekt dodajte „krilca“ (za to će vam biti potrebne škarice).

 

– „Y“ forma je najvažnija za stabilnost aviona. To se odnosi na oblik krila aviona koja, ukoliko ih gledamo sprijeda imaju oblik slova „Y“ ili „V“. Avioni koji nemaju ovakav oblik obično se vrte oko svoje uzdužne osi i padaju.

 

– Na mnogim natjecanjima koristi se standardni papir formata A4 i težine 80g/m2 koji se inače koristi u većini ureda ili fotokopiraonica. Papir svakako ne bi trebao biti lakši od 80g/m2, a neki stručnjaci preferiraju teži papir kad je riječ o velikim daljinama: svjetski rekorder Ken Blackburn smatra da je za duge letove idealan papire težine 96 g/m2.

 

– Topla preporuka svim graditeljima aviona je da istraže i detaljno prouče neke od brojnih, jako kvalitetnih vodiča za izradu papirnatih aviona koji se mogu pronaći na internetu. Kada kažemo „detaljno proučiti“, zaista mislimo „detaljno“! :)

 

Za sve informacije posjetite službenu web stranicu Red Bull Hrvatska: www.redbull.hr

back